Mogen we weer spelen?

Het is maart 2020 als het spelen in clubverband in heel Nederland met een ruk tot stilstand komt. Bijna alle spelgroepen en verenigingen maken gebruik van horecagelegenheden en/of clubgebouwen die van overheidswege hun deuren moeten sluiten. Wij van UCP Leeuwarden vormden hier geen uitzondering op, dus van de ene op de andere week bestond onze vaste spelavond opeens niet meer. Zij die het zeldzame geluk hadden om over voldoende spelende familieleden te beschikken, hadden nog een klein alternatief; de grote rest moest zich buigen over de soloversies van spellen die anders altijd werden overgeslagen.

Er was nog een stille hoop dat de lock-down van beperkte duur zou zijn, maar het werd langzaamaan steeds duidelijker dat we een echte spellenramp hadden. Het ene na het andere evenement werd afgezegd: Zuiderspel, Noorderspel, de Ducosim-beurzen, het Spellenspektakel en als klap op de vuurpijl Spiel in Essen. Alles, waar je je in de loop van het jaar op verheugde, ging in rook op – ook ons eigen Speelwarden dat we dit jaar voor de 2e keer wilden organiseren.

De online spelwereld nam een grote vlucht. Computers zijn tenslotte niet besmettelijk en hebben altijd tijd. En dat gold niet alleen voor de traditionele ‘games’. De mogelijkheid om via het internet bordspellen te doen, werd door vele spelers omarmd en apps als Table Top Generator en Board Game Arena (BGA) namen een grote vlucht. Board Game Arena was ook voor ons in Leeuwarden een uitkomst: Gecombineerd met een communicatie-app zoals Skype of Discord, kon je dan met elkaar kletsen en lachen alsof je aan dezelfde speeltafel zit.

Na 2 maanden BGA begonnen in juni de regels minder streng te worden. Zou het dan toch weer kunnen? Wij namen contact op met ons buurthuis en werkten samen een concept uit waarbij we weer spelavonden konden hebben. Maximum aantallen, reserveringen vooraf, gezondheidsverklaringen, handen desinfecteren bij de ingang, tafelbubbels, handschoenen en mondkapjes voor de barbediening (die niet meer mag meespelen …) – en zo kan ik nog even doorgaan. Het is even wennen, maar inmiddels kunnen we al 2 maanden weer spelen.

Kijk dus goed naar de voorschriften in je gemeente en neem contact op met je ‘huurbaas’. Er kan soms meer dan je denkt als je het goed aanpakt!

Eén gedachte over “Mogen we weer spelen?”

 1. Ook hier bij Roll The Dice, in het zuiden, was het zowat hetzelfde verhaal. We boden onze leden de kans om elkaar te ontmoeten op Board Game Arena. Daar is best veel gebruik van gemaakt.
  Eind mei hebben we besloten om ten vroegste in september weer op te starten, ondanks dat het misschien eerder mocht. Het besluit werd genomen mede omdat de schoolvakantie er tussen zat.
  12 september was het dan zover, onze eerste spellenavond. kleine 40 personen ipv de 70 die we normaal hebben en iets minder gezellig door de afstanden, maar alles is goed verlopen.
  Voorlopig houden we dit zo aan, tot het weer wat meer mag.

  Bij ons is er ook veel overleg geweest tussen de beheerder van het buurthuis (die zelf contact met de gemeente hebben) en ons. Beide protocollen vergeleken en de ‘strengste’ aangehouden.

  Pieter, secretaris Roll The Dice, Veldhoven (NL)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.